maanantai 21. toukokuuta 2012

Temple Street - Hong Kongin krääsäbasaari

  
Iltalaukkujen kirjoa Temple Streetillä
Temple Street - Hong Kongin krääsäbasaari
Hong Kongin yksi tärkeimpiä vierailupaikkoja turistille on krääsäbasaari Temple Street. Jordanin metroaseman lähettyvillä sijaitseva katu on iltaisin monen korttelin mittainen kauppakuja ja iltatori täynnä kaikenlaista rihkamaa ja piraattia, kojuja ja ihmisiä, tungosta ja meteliä.
Minkäänlaisia äänitteitä ei kannata ostaa: hämmästyttävän halvat “The Best of Madonna”-levyt ja sadat muut huippuartistien kokoelmat ovat silkkaa kusetusta: kyllähän ne Madonnan hittejä ovat mutta ei Madonnan versioina vaan jonkun laimean cover-artistin äänittämänä. Sama varoitus pätee moniin vaatteisiin: ei ole meilläkään vain yksi kerta kun Temple Streetiltä ostetusta vaatteesta lähtee värit (paikoitellen!) ensimmäisessä pesussa. Halpaa, mutta hinta/laatu-suhde voi olla silti ns. kohdallaan. “Kuka paskaa ostaa se paskaa saa”.
Piraattituotteita on saatavana monenlaisia käsilaukuista vaatteisiin ja elektroniikkaan. Takuuta ei ole ja osa elektroniikasta on tehtaalla kunnostettuja eli alunperin reklamaatiotuotteita. Vaikka Hong Kong virallisesti taistelee piratismia vastaan, ei taistelua käydä kuitenkaan Temple Streetillä eikä muissakaan turistien krääsäkohteissa. Viime kerralla paikalla oli konstaapeli tarkistamassa kaupustelulupia eivätkä häntä kiinnostaneet kopiotuotteet lainkaan, ainoastaan luvat. Ei voi väittää, että viranomaiset eivät tiedä Temple Streetistä. Olen käynyt Hong Kongissa kahdenkymmenen vuoden ajan ja katu on ollut instituutio ja nähtävyys jo silloin. Mikään ei ole muuttunut, ainoastaan kävelykuja on tällä kertaa vähän leveämpi kuin aikaisemmin. Ja aikaisemmin se oli ahdistavan kapea.
Löytyy Temple Streetiltä ihan asiallistakin tavaraa, ei kaikki ole viallista kusetusta. Ostaessa pitää olla tarkkana ja myyjiin ei voi luottaa. Muista tingata! Kysy hinta ja tinkaa siitä puolet pois. Yleensä se onnistuu. Teeskentele lähteväsi ja jos myyjä lähtee perään (Ok, ok!) niin hinta on kohdallaan. Voi olla että joudut myös itse palaamaan ja korottamaan tarjousta 5 Hong Kongin dollaria että kauppa toteutuu.
Aidon ja piraatin ero on helppoa todeta Hong Kongissa. Kun käyt päivällä kiertelemässä aidot merkkiliikkeet Canton Roadilla ja ihastelemassa esimerkiksi nahkaisia käsilaukkuja niiden upeaa käsityötä ja laadukasta nahkaa ja menet sitten illalla Temple Streetin Nightmarketin (iltatori) piraattilaukkujen sekaan, on ero kuin yöllä ja päivällä. Piraatit ovat niin järkyttäviä muovikasseja että eron huomaa jo kaukaa.
Ja eron huomaa moni jo kaukaa jos itse ostat ja kantelet sellaista. Viimeistään siinä vaiheessa kun keinonahka nopeasti kulahtaa puhki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti